24
Wrz

0

Polska żywność podbiła Europę, ale bez zmian strukturalnych może nie wytrzymać konkurencji

Jak wynika z raportu pt.: „Struktura polskiego rolnictwa na tle Unii Europejskiej” przygotowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej i Towarzystwo Ekonomistów Polskich, w 2004 roku, gdy wchodziliśmy do UE, wartość produkcji rolnej w Polsce wyniosła 14,5 mld euro i stanowiła zaledwie 4,5 proc. wartości produkcji łącznie 27 państw członkowskich. Już dwanaście lat później, w 2016 roku Polska osiągnęła wysoką szóstą pozycję, a ze względu na wzrost wartości produkcji (18,3 mld euro), jej udział w produkcji 27 państw zwiększył się do 5,6 proc.

Polska należy do największych producentów rolnych Unii Europejskiej: zajmuje wysoką 6. pozycję wśród 27 krajów członkowskich. Jednak, jak twierdzą autorzy ww. raportu w najbliższych latach, będą narastać problemy ekonomiczne i społeczne polskiego rolnictwa. Bez wprowadzenia niezbędnych zmian w strukturach obszarowych i ekonomicznych polskie rolnictwo przegra walkę konkurencyjną z Europą.

Więcej informacji o projekcie na stronie Fundacji EFRWP: www.efrwp.pl oraz Towarzystwa Ekonomistów Polskich: https://tep.org.pl/projekty/problemy-polskiego-rolnictwa-gospodarki-zywnosciowej/

24 września 2019r., w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odbyła się konferencja podsumowująca ten projekt. Więcej informacji znajdziecie Państwo tutaj: https://tep.org.pl/konferencja-pt-problemy-strukturalne-polskiego-rolnictwa/

Zapraszamy do zapoznania się z pełną treścią informacji prasowej zawierającej główne konkluzje z raportu.

Informacja prasowa w wersji Word. Informacja prasowa w wersji PDF.