Wojna w Ukrainie i jej skutki okazały się dużym wyzwaniem dla polskiego rolnictwa
(liberalizacja handlu, konkurencyjność, zakłócenia dostaw i wysokie ceny surowców
energetycznych). W tym kontekście pojawia się pytanie o zagrożenia dla
bezpieczeństwa żywnościowego.
O tym, jak przygotować się do konkurencji z rolnictwem Ukrainy oraz o tym, jakie są szanse i zagrożenia rozmawiają:
- Dr hab. Iwona Szczepaniak – Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB
- Dr Jakub Olipra – Credit Agricole, SGH
- Grzegorz Brodziak – Goodvalley Agro S.A., Polska Federacja Rolna
Debatę poprowadził redaktor Jarosław J. Szczepański.
Informacja w „Rzeczpospolitej” – Jak się przygotować do konkurencji z rolnictwem Ukrainy? Debata TEP i „Rzeczpospolitej”
Komentarz Krzysztofa Kowalczyka z „Rzeczpospolita”:
Krzysztof Adam Kowalczyk: Dlaczego potrzebna nam zielona rewolucja