Jeść albo nie jeść (mięsa) – oto jest pytanie! (14/2023)

Branża mięsna to istotna część sektora spożywczego w Polsce. Tak dzięki rynkowi polskiemu, jak i eksportowi. Udział polskiego mięsa w handlu na rynku UE wynosi 14 proc. Spożycie mięsa w Polsce jest dość stabilne i powyżej średniej unijnej. Badania pokazują jednak, że preferencje konsumentów będą się zmieniać. Tak dla producentów, jak i dla konsumentów ważna jest wiedza o tym, w jakim kierunku będą szły zmiany i jaka będzie ich siła.

Sektor mięsny jest ważną częścią polskiej gospodarki. Wartość całego łańcucha sektora mięsnego wynosi ponad 100 mld zł, przemysł mięsny generuje ok. 30% przychodów branży spożywczej, ma 16 proc. (największy) udział w eksporcie produktów rolno-spożywczych i 38% udział w nadwyżce artykułami rolno-spożywczymi.(1) Polska jest największym producentem drobiu w UE. W 2022 roku sektor mięsny odnotował nieznaczną poprawę rentowności, ale ciągle pozostaje pod presją różnych negatywnych czynników, takich jak choroby zwierzęce (afrykański pomór świń, grypa ptaków), zmiany w prawie unijnym i polskim, zmiany preferencji konsumenckich, konkurencja ze strony sektora alternatyw roślinnych dla mięsa (wartość tego rynku w Polsce to już ok. 1 mld zł).
Według danych Smart Protein, Polska jest krajem z jednym z najwyższych w UE udziałem omnitarian (osób nie eliminujących z diety żadnych produktów) – ten styl życia w odniesieniu do diety deklaruje 68 proc. Polaków.(2) Mięso ma największy udział w koszyku żywnościowym Polaków (24 proc.), za nim plasują się wydatki na pieczywo i produkty zbożowe (15 proc.) oraz mleko, jaja i sery (13 proc.).(3) To będzie się zmieniać, bo konsumenci, szczególnie ci młodsi, coraz częściej zadają sobie pytanie: „być albo nie być” omnitarianinem, wegetarianinem, weganinem, klimatarianinem, freeganinem, fleksitarianinem (4) itd… Odpowiedź na to pytanie jest ważna z punktu widzenia rozwoju polskiej branży mięsnej.
Według badań prof. Dominiki Maison z Uniwersytetu Warszawskiego, w Polsce jest dzisiaj 1% wegan, 4% wegetarian, 10% to reduktarianie/fleksitarianie, a 86% to osoby jedzące mięso. Natomiast wg deklaracji badanych w przyszłości będzie wśród nas 8% wegetarian i 80% reduktarian/fleksitarian.

Spożycie mięsa w Polsce jest od lat dość stabilne, w szczególności w odniesieniu do wieprzowiny, natomiast wyraźny jest w ostatnich latach wzrost spożycia drobiu kosztem wołowiny. Według szacunkowych danych IERiGŻ (5) bilansowe spożycie mięsa ogółem w 2022 roku w Polsce zmniejszyło się do 73,5 kg per capita, wobec 76,5 kg/os. w 2021 roku, czyli o 4% w relacji rocznej. W największym stopniu spadek ten będzie dotyczył wieprzowiny, której spożycie w ciągu roku może zmniejszyć się o 2kg/os., do 39 kg per capita. Zmniejszy się również spożycie drobiu o 0,5 kg/os., do 28 kg per capita. Spożycie wołowiny w Polsce pozostaje od wielu lat na niskim poziomie i w 2022 roku prawdopodobnie zmniejszyło się nieznacznie, z 2,5 kg/os. do 2,4 kg/os. Nadal jednak przeciętne spożycie mięsa w Polsce będzie większe w UE (68 kg/os.).
Główną przyczyną ograniczenia spożycia mięsa w Polsce w 2022 r. była wysoka inflacja, która spowodowała spadek dochodów realnych gospodarstw domowych i w konsekwencji ograniczania wydatków na relatywnie drogie mięso. Ale spadek spożycia mięsa był także spowodowany poszukiwaniem przez konsumentów diet, które poprawią ich kondycję, a także nie będą miały negatywnego wpływu na środowisko i klimat. Problem w tym, że konsumenci robią to nieco po omacku. Niestety mamy do czynienia z dość niskim poziomem wiedzy na temat poszczególnych diet, ich wpływu na nasze zdrowie i zasad niezbędnej suplementacji w przypadku wyboru innej diety niż omnitariańska. Tymczasem powierzchowna wiedza i poddawanie się modom związanym z dietami eliminacyjnymi może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Według prof. Jarosława Całki z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, który przeanalizował ponad 20 raportów z badań z całego świata na temat diet restrykcyjnych (6), mogą być one pomocne w walce z otyłością, cukrzycą, obniżać ryzyko hipercholesterolemii i zawału serca, redukować zagrożenie onkologiczne żołądka i jelita grubego, ale stwarzają również zagrożenie dla sprawności intelektualnej i zdrowia psychicznego.
Wszystko to wskazuje, że potrzebujemy holistycznego podejścia do diety – podobnie jak do środowiska, klimatu i do naszego zdrowia, na które, poza dietą, w bardzo istotnym stopniu wpływa ruch, sen, relacje z innymi, i relacja z samym sobą.

Zatem może pytanie zawarte w tytule tego tekstu należałoby zmienić na: „Ile i jakie mięso jeść?”. Jest na to szansa. Kilka tygodni temu miałem przyjemność odbyć debatę z młodzieżą w jednym z warszawskich liceów, gdzie rozmawialiśmy o ważnych dla nich kwestiach związanych z chowem zwierząt i konsumpcją mięsa:
– Dlaczego ludzie jedzą mięso oraz czy można i trzeba ograniczać jego spożycie?
– Ile kilogramów mięsa rocznie jedzą Polacy i jak wypadamy w światowym rankingu?
– Czy jedząc mięso powinniśmy się martwić o antybiotyki, sterydy i GMO?
– Czy diety eliminacyjne (wegańska, wegetariańska) są zdrowe?
– Na czym polega model zrównoważonej produkcji rolnej i jaką rolę w tym procesie odgrywa biogazownia?
– Jak rozumieć dobrostan zwierząt?
– Czy rosnąca popularność diet wegetariańskich wpływa na zmniejszenie popytu na mięso?
– Jaka jest zawartość mięsa w mięsie, czyli ile trzeba go zużyć do wyprodukowania wyrobów o wysokiej jakości?
– Czy alternatywne białko zwierzęce (z owadów) lub mięso hodowane w laboratorium ma szansę zastąpić mięso pochodzące od zwierząt?


Przekonałem się, że młodzi ludzie (14 -15 lat) są bardzo otwarci na różne punkty widzenia i chętnie podejmują dyskusję posługując się rzeczowymi argumentami i nie zamykając się na inne punkty widzenia. To jest szansa na wyważone, przemyślane, służące zdrowiu, ochronie środowiska zmiany, które jednocześnie będą wspierać rozwój polskiej branży mięsnej.

  1.  Dane MRiRW i GUS
  2.  FINAL_Pan-EU consumer survey_Country Specific Insights (proveg.com)
  3. Źródło: GUS, IERiGŻ, budżety gospodarstw domowych
  4. Dane prezentowane przez prof. dr hab. Dominikę Maison Wydział Psychologii z Uniwersytetu Warszawskiego na Forum Konsumenta 23.03.2023. Badanie jakościowe (12 FGI), Grant NCN 2020
  5.  GUS jeszcze nie opublikował ostatecznych danych za 2022 rok

Grzegorz Brodziak
Członek Towarzystwa Ekonomistów Polskich
grzegorz.brodziak@goodvalley.com
tel. 608 306 420

Towarzystwo Ekonomistów Polskich (TEP) krzewi wiedzę ekonomiczną i wyjaśnia zjawiska gospodarcze współczesnego świata, propagując poszanowanie własności prywatnej, wolną konkurencję oraz wolność gospodarczą, jako warunki rozwoju Polski. Zrzesza praktyków biznesu i teoretyków różnych dziedzin nauk ekonomicznych. 

ilmutoto login login ilmutoto daftar ilmutoto ilmutoto daftar ilmutoto situs toto slot ilmutoto situs toto togel 8kuda4d 8kuda4d 8kuda4d 8kuda4d ilmutoto ilmutoto ilmutoto ilmutoto ilmutoto ilmutoto ilmutoto ilmutoto ilmutoto ilmutoto ilmutoto ilmutoto ilmutoto situs slot gacor provider terbaik agen toto slot terpercaya 2023 agen toto togel terpercaya 2023 situs toto togel pasaran resmi terbaik bandar toto macau pasaran resmi toto togel bandar toto slot gacor 4d 2023 bo togel online pasaran terlengkap sepanjang masa bo toto slot terlengkap sepanjang masa situs toto togel 2023 bet 100 perak daftar toto slot dan toto togel 2023 bermain toto togel dengan bet hanya 100 perak daftar toto slot bonus new member terpercaya bermain toto slot pelayanan 24 jam nonstop situs toto togel terpercaya situs toto togel online terbaik winsortoto resmi daftar winsortoto login winsortoto daftar unsurtoto login unsurtoto daftar gampangtoto login gampangtoto daftar bungtoto login bungtoto daftar rasa4d login rasa4d ilmutoto situs toto slot dan agen toto togel resmi ilmutoto agen toto slot dan situs toto togel resmi ilmutoto situs toto togel dan toto slot 4d resmi terpercaya ilmutoto situs toto slot 4d dengan provider slot online terbaik sepanjang masa ilmutoto agen toto togel dan situs toto slot pasaran terbesar